Bestemmingsplan Feyenoord City blijkt basis te missen

15 December 2020, 01:37 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
OMA

door Jan D. Swart

Komende donderdag moet de gemeenteraad van Rotterdam beslissen over het nieuwe bestemmingsplan van het Feyenoord City-gebied, dat braak ligt te wachten op nieuwbouw. Maar het plan mist elke basis. Zelfs de N.V. Stadion - als grote aanjager - moet nog terug naar een buitengewoon algemene vergadering van aandeelhouders voor een bouwtoestemming. 

Zouden de wethouders Van Gils en Kurvers dit weten? De raadsleden in elk geval niet. Die gingen er naiëf vanuit dat alleen de bvo Feyenoord (de betaald voetbaltak) nog moest besluiten. 

Het gebied Feyenoord City grenst aan de Tweebosbuurt, de geslaagde nieuwbouw van de Laan op Zuid, de mislukte Oost Europese nieuwbouw van de Rosestraat, en wordt doorgetrokken tot en met de overkant van de mooie Veranda. Verder ligt recht tegenover de moskee de 2e Rosestraat, waar ooit op nummer 2a de houten gebouwtjes stonden van de beroemde Rotterdamse kolenboer Cor Kieboom, de legendarische voorzitter van Feyenoord, die medegrondlegger is van De Kuip.

Van de 45 gemeenteraadsleden en 10 wethouders van Rotterdam zullen weinigen weten wie Kieboom was en al helemaal niet dat hij in het hartje van Feyenoord City ooit all contracten afsloot. Maar wat die raadsleden wel weten is dat ze donderdag moeten stemmen over een nieuw bestemmingsplan voor dit historische gebied waarin niet alleen een nieuw stadion is getekend, maar het oude – De Kuip – als voetbalveld wordt geliquideerd.

Raadselen

Er is wel een passage in het bestemmingsplan opgenomen dat De Kuip dienst zal blijven doen als wedstrijdveld zolang het gras in het nieuwe stadion nog niet volgroeid is. Maar zodra de eerste wedstrijd er gespeeld is, verliest De Kuip – binnen dit nieuwe bestemmingsplan – zijn identiteit. Daarna wordt het half afgebroken veranderd in een soort Griekse tempel voor wat atletiekwedstrijdjes met de bedoeling dat ze mislukken, waarna De Kuip alsnog wordt afgebroken en er flats verschijnen.

Gisteravond zei Carl Berg, de financiële man van de N.V, Stadion Feyenoord, tijdens de vergadering van de kleine aandeelhouders (48%) dat er nog 50 miljoen ontbreekt voordat de financial close voor de bouw van het nieuwe stadion bereikt is. De rest van de investeringspot schijnt met toezeggingen gevuld te zijn. Met vooral dank aan een zekere Alexander van der Lely, een man die wereldwijd koeien machinaal laat melken. Hij schijnt het merendeel te willen investeren, maar als men vraagt hoeveel, komt daarop geen antwoord. En zo blijven de raadselen rond het nieuwe stadion zich opstapelen.

Ze weten het niet, de raadsleden 

Voor de 45 raadsleden die donderdag stemmen over een nieuw bestemmingsplan is bekend dat zij bij een ja De Kuip op een jarenlange afstand zetten. De politieke partijen die een wethouder hebben geleverd zullen dat doen. Ze schakelen hun eigen verantwoordelijkheid (en trots) uit ten bate van (in dit geval) de VVD, de bouwpartij. 

Wel weten ze dat de bvo Feyenoord (de betaald voetbaltak) nog altijd officieel goedkeuring moet geven aan de bouw van een nieuw stadion. Maar wat ze niet weten is dat ook de N.V. Stadion Feyenoord nog geen go heeft kunnen geven voor de bouw van een nieuw stadion. Daar moet immers nog een buitengewoon algemene aandeelhoudersvergadering over volgen met het driemansbestuur van de Stichting De Kromme Zandweg (beheerder van de 52% aandelen van De Kuip) als de grote beslissers.

Een van die drie beheerders is een vertegenwoordiger van de N.V, Stadion. Die is blindelings vóór. De tweede vertegenwoordigt de amateurs op Varkenoord: Cees Ultee. Ook pro nieuw stadion. En de derde is de president-commissaris van de bvo Feyenoord (de betaald-voetbaltak): Toon van Bodegom. En die wil minstens 30, liefst 40 miljoen aan jaarlijkse performance fee om spelers te kunnen kopen.

Ooit is afgesproken dat hun stemming unaniem moet zijn.

De beslissende buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering schijnt pas te worden gehouden na de financial close. Niet onlogisch.

Wel onlogisch (incorrect) is dat de 45 raadsleden, van wie er naar schatting 40 van toeten noch blazen weten, komende donderdag door de wethouders Van Gils (D66) en Kurvers (VVD) worden geprest om nu al een onvoltooid bestemmingsplan aan te nemen.